Faalangst
Faalangst bij het Rijexamen: Oorzaken, Effecten en Oplossingen
Je rijinstructeur complimenteert je altijd met je rijvaardigheden, en je voelt je zelfverzekerd achter het stuur. Toch, tijdens het daadwerkelijke rijexamen, raak je volledig verstijfd en lijkt alles fout te gaan. Dit leidt uiteindelijk tot een niet geslaagd resultaat!
Helaas komt het steeds vaker voor dat leerlingen met faalangst tijdens hun rijexamen blokkeren. Deze angst om te falen kan ervoor zorgen dat ze hun normale denk- en rijvaardigheden niet kunnen benutten, wat leidt tot lagere resultaten dan verwacht.
Faalangst kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Bij positieve faalangst presteer je beter onder stress, terwijl negatieve faalangst ervoor zorgt dat je stressniveau zo hoog is dat het je prestaties belemmert.
Er zijn drie hoofdtypen faalangst:
- Cognitieve faalangst: Door zenuwen kun je niet terugvallen op de kennis en vaardigheden die je eerder hebt opgedaan.
- Sociale faalangst: Je maakt je zorgen over wat anderen van je zullen denken.
- Motorische faalangst: Je hebt moeite met praktische vaardigheden door blokkades.
Faalangst gaat vaak hand in hand met perfectionisme; je wilt alles perfect doen en verwacht hetzelfde van anderen. Als dat niet lukt, voel je je onzeker en angstig, wat kan leiden tot rijangst. Deze angst kan voorkomen dat je laat zien wat je daadwerkelijk kunt, en daardoor zak je niet omdat je slecht rijdt, maar omdat je te gespannen bent.
Bij Rijschool Richard Schut hebben de instructeurs de juiste training gevolgd om leerlingen met rijangst te begeleiden. Als je weet dat je faalangst hebt, informeer dan je instructeur zo snel mogelijk, zodat deze van het begin af aan rekening kan houden met je situatie. Dit garandeert niet dat je tijdens het examen volledig vrij bent van angst, maar het helpt om de faalangst onder controle te krijgen.
Het CBR biedt een speciaal faalangst-examen aan, dat bedoeld is voor kandidaten die door faalangst niet de rust kunnen vinden om goed te presteren. Dit examen duurt 80 minuten en begint met een intakegesprek waarin je jouw faalangst kunt bespreken. De examinator, die speciaal is opgeleid om met faalangst om te gaan, zal tijdens het examen rekening houden met je situatie.
Tijdens het faalangst-examen kun je, indien nodig, een time-out aanvragen om even tot rust te komen. Het examen is echter niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen; je moet nog steeds voldoen aan alle rijvaardigheidseisen. Door de extra tijd en de gespecialiseerde begeleiding is het faalangst-examen wel duurder dan een standaard rijexamen.
RIJANGST
Sommige mensen ervaren sterke angst bij het rijden op de snelweg of het parkeren in een parkeergarage. De snelweg kan intimiderend lijken door de drukte en de hoge snelheid, en het invoegen kan een grote uitdaging zijn. Ook het parkeren in een parkeergarage kan angst oproepen, waardoor velen deze situaties liever vermijden. Dit terwijl er in Nederland steeds meer parkeergarages worden gebouwd!
Deze angsten kunnen al tijdens de rijlessen opduiken, vooral voor beginnende bestuurders. Aspecten zoals snelwegen en parkeergarages kunnen dan extra beangstigend zijn.
Een goede manier om deze angsten te overwinnen is door tijdens de rijlessen zelfvertrouwen op te bouwen. Met voldoende oefening kun je straks met gemak de snelweg op en probleemloos parkeren.
Onze instructeur heeft een specialisatie in het omgaan met faalangst, behaald via een cursus bij Sjaak de Coninck van De Coninck Traffic Management B.V., die bekend is van het televisieprogramma “Blij dat ik rij”. Deze ervaring stelt hem in staat om je tijdens de lessen effectief te helpen je zelfvertrouwen te vergroten, zodat je straks met vertrouwen de weg op kunt zonder angst. Een rijbewijs halen betekent immers meer dan alleen slagen voor het examen; het is de start van je zelfstandige rijavontuur.
Sinds 2009 biedt het CBR de optie om een speciaal faalangstexamen af te leggen, wat kan helpen als je moeite hebt met rijangst.